Geen tunnelvisie, maar tunnelfeest

In 2019 werd de Maastunnel na een lange tijd van werkzaamheden wederom geopend. Voor dit heugelijke moment organiseerde Firma Bolwerk een uniek eendaags evenement. Eén uitdaging: het evenement moest wel plaatsvinden in de Maastunnel zelf. Toen dat duidelijk werd, nam Firma Bolwerk direct contact op met Trigion Traffic Support. Het bedrijf raakte in de loop der jaren steeds nauwer betrokken bij de technische productie van evenementen in en rondom Rotterdam. Als partner voor verkeer en vervoer bij diverse evenementen in deze stad, toonden we aan dat ze bij ons aan het juiste adres waren voor complexe vraagstukken waarin een flexibele aanpak is geboden. Zo ontstond een mooie samenwerking.

Voor alles is een eerste keer

Een eendaags evenement waarbij 15.000 mensen bijeenkomen in een tunnel. Welke maatregelen tref je om ervoor te zorgen dat iedereen op tijd en veilig arriveert en zonder problemen weer naar huis kan? Gezien we dit voor het eerst meemaakten, stelden we eerst een compleet (en nieuw) verkeersplan op. We konden niet uitgaan van ervaringen van eerdere edities. Die waren er namelijk niet. Daarnaast ontstaat er door "oude gewoonten" ook vaak een tunnelvisie, waardoor nieuwe inzichten vaak over het hoofd worden gezien. We hielden dan ook rekening met alle mogelijke scenario's. Denk daarbij aan slecht weer-scenario's, een grotere toestroom van bezoekers dan verwachten en ongelukken die toegangswegen naar parkeerterreinen zouden kunnen belemmeren. 

Nieuwe inzichten

Natuurlijk weten de meesten waar de Maastunnel is, maar misschien is het daarom juist wel zo belangrijk om de juiste aanrijroutes aan te duiden. Daarom werden de oude plannen van eerdere afsluitingen uit de kast getrokken. Op basis van ons advies en plan zijn daar 18 borden aan toegevoegd, met verwijzingen naar parkeerterreinen en looproutes naar het evenement. Ook dat is een mooi voorbeeld van het gebruikmaken van nieuwe inzichten.

Op de grote dag zelf verzorgden we de coördinatie op locatie. Deze strekte zich uit van de tunnelopening aan de noordkant tot aan de tunnelopening van de zuidkant. Omdat de tunnel enkele weken eerder was opengesteld voor verkeer, diende deze opnieuw afgesloten te worden. We bemanden verschillende afzettingen en begeleidden bezoekers bij de verschillende (tijdelijke) parkeerplaatsen.

Bouw- en infraprojecten

Geleverde diensten

Voor dit project leverden we de volgende diensten:

  • Vervoersplan
  • Coördinatie

Plan jij ook een uniek eendaags event?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze projectmanagers. We denken graag met jou mee!