Defqon from day 1

Evenementenorganisator Q-Dance zorgt elk jaar in juni weer voor een waar muziekspektakel. Vanaf de start in 2003 is Defqon.1 het hardstyle-hoogtepunt voor talloze festivalgangers. De eerste edities vonden plaats op het Almere Strand, maar in 2011 verhuisde het festival naar Biddinghuizen: een grotere locatie waardoor Defqon.1 van een eendaags festival transformeerde naar een weekendfestival. Nu komen daar elk jaar maar liefst 85.000 unieke bezoekers met een passie voor de hardere stijlen een heel weekend lang feestvieren. Vanaf dag 1 is Trigion Traffic Support betrokken bij dit prachtige evenement en in zowel de voorbereiding als uitvoering verantwoordelijk voor al het verkeer en vervoer rondom het evenement.

Verkeersstromen spreiden

het gros van de bezoekers arriveert per auto of touringcar. De laatste editie begeleidden we ongeveer 16.000 auto's bij het parkeren en de touringcarparkeerplaats telde bijna 300 touringcars. Verkeersstromen van deze grootte vragen om een goed uitgedacht verkeersplan en een perfecte uitvoering daarvan. Het is namelijk van groot belang om te zorgen voor spreiding van de verkeersstromen, zodat filevorming tot een minimum wordt beperkt. Met name tijdens de in- en uitstroom is een gedegen voorbereiding en uitvoering essentieel. Zo worden er tijdens de instroom van de camping op vrijdag circa 11.000 auto's geparkeerd. 

Dynamisch verkeersmanagement

Door middel van dynamisch verkeersmanagement kunnen we de verkeersstromen monitoren en actief sturen. Dat doen we tijdens Defqon.1 vanuit het Event Control Center (ECC) van de organisatie. Daar zitten afgevaardigden vanuit alle betrokken partijen die het evenement monitoren, waaronder de centralist van Trigion Traffic Support die de verkeersstromen monitort op een speciaal daarvoor ontworpen dashboard. Deze geeft een actueel beeld van alle eventuele vertragingen op de diverse aanrijroutes. Daardoor is het mogelijk om actief en op tijd te schakelen tijdens de in- en uitstroom oen zo verkeersstromen zo veel als mogelijk te spreiden. 

Door het scannen van de online verkochte parkeertickets, creƫren we een actueel beeld van het aantal auto's dat al is geparkeerd. Dat in combinatie met de kennis van de capaciteit van het parkeerterrein, zorgt ervoor dat we grip hebben op de parkeercapaciteit en indien nodig tijdig kunnen schakelen. Daarnaast zorgt deze data ook voor gerichte uitgangspunten voor een volgende editie. Tot de volgende keer dus!

Signing

Geleverde diensten

Voor dit project leverden we de volgende diensten:

  • Vervoersplan
  • Coƶrdinatie
  • Verkeersregelaars
  • Bewegwijzering

Plan jij ook een grootschalig meerdaags festival?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze projectmanagers. We denken graag met jou mee!