Online routeplanners: welke moet je nu eigenlijk gebruiken?

Online routeplanners zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Of je deze nu lopend, fietsend of in de auto gebruikt, het gedoe met papieren kaarten is (gelukkig) voorbij. Er zijn echter zoveel online routeplanners dat je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Maar welke online routeplanners zijn het meest geschikt voor jou? We vertellen je het in dit artikel.

Welke routeplanner past bij jou?

Het type routeplanner dat bij jou past kan per situatie verschillen. Misschien ga je op vakantie, moet je ergens naartoe voor je werk of ben je genoodzaakt een alternatieve route te nemen wegens verkeerswerkzaamheden. Maar de routeplanner die bij jou past staat ongetwijfeld in deze lijst.

Google Maps

We beginnen met de bekendste routeplanner, namelijk Google Maps. Eenvoudig én gratis. In sommige auto's is Google Maps zelfs geïntegreerd in het entertainmentsysteem. Google Maps heeft tal van functies. Zo kun je aangeven dat je bepaalde zaken onderweg liever vermijd. Denk daarbij aan snelwegen, tolwegen of ferry’s. Daarnaast is het erg gemakkelijk om via Google Maps te veranderen van vervoersmiddel. Want soms ga je toch liever lopen dan een stukje fietsen. Je ontvangt van Google Maps real-time updates over onder andere files en wegwerkzaamheden, dus veilig achten we Google Maps zeker. 

Flitsmeister

Flitsmeister is een routeplanner die gebruikers waarschuwt voor incidenten en, zoals de naam wellicht doet vermoeden, snelheidscontroles. De applicatie geeft natuurlijk ook de meest geschikte route aan naar jouw eindbestemming. Je ontvangt onder andere een melding van Flitsmeister wanneer er een ambulance in de buurt rijdt en je een (gevaarlijke) spoorwegovergang nadert. Daarnaast geeft de applicatie weer wat er op de matrixborden staat en biedt de applicatie de mogelijkheid om te betalen voor het parkeren. Parkeerboetes zijn daarmee (hopelijk) verleden tijd!

TomTom

TomTom is qua naam misschien wel de meest bekende routeplanner. Toch voorziet de planner de gebruiker van relatief weinig informatie, ten opzichte van de andere routeplanners uit dit lijstje. TomTom richt zich enkel op motorvoertuigen en verschaft geen informatie over het openbaar vervoer of fietsroutes. Wil je een roadtrip maken? Dan is deze routeplanner wel uitermate geschikt. TomTom biedt namelijk sluiproutes en kronkelwegen aan. 

Nieuwsgierig naar jouw vakantiebestemming?

Als je op vakantie gaat, kun je via Google Maps alvast jouw vakantiebestemming bekijken. En dat is handig wanneer je niet helemaal zeker bent van de route of je juist heel nieuwsgierig bent naar de omgeving.

Waze

Waze is een routeplanner die net een beetje anders werkt dan de andere routeplanners uit dit lijstje. Waze is namelijk een community, waarbij gebruikers van de applicatie continu informatie aan elkaar doorgeven. Elke Waze-gebruiker ontvangt wekelijks een score. Hoe meer kilometers iemand met Waze rijdt, hoe meer punten diegene ontvangt. Ook het aantal meldingen van incidenten dat iemand maakt, en het aantal bevestigingen daarvan door andere gebruikers, heeft invloed op deze score. 

Waze in Nederland

De routeplanner werkt in Nederland samen met Rijkswaterstaat en een aantal gemeenten. De verkeersinformatie en incidenten, die door de gebruikers van Waze worden gemeld, worden rechtstreeks doorgestuurd naar de verkeerscentrale.

ViaMichelin

Je dacht misschien dat Google Maps de meest volledige routeplanner in deze lijst zou zijn, maar daar dacht ViaMichelin anders over. Het is misschien wel de meest volledige én veilige routeplanner. Naast verschillende voorkeuren die je voor jouw route kunt instellen, zoals het vermijden van snelwegen, zijn er tal van andere opties. Je ontvangt onder andere meldingen over snelheidscontroles, snelheidsbeperkingen en gevaren op jouw route, hebt zicht op de gemiddelde reistijd, kunt aangeven of je met een caravan rijdt en wordt zelfs geïnformeerd over de actuele tol- en vignettarieven. Als we zeggen dat iets volledig is, dan is dat ook zo. ViaMichelin verschaft ook informatie over rustplekken, tankstations, hotels, restaurants en toeristische attracties. Daar staan ze inmiddels bekend om. Ideaal als je echt niets aan het toeval over wilt laten tijdens je reis.

ANWB

Het bekendste verkeersinstituut van Nederland, de ANWB, heeft ook een eigen routeplanner. Of je nu met het openbaar vervoer, de fiets of auto reist, deze routeplanner vertelt jou wat de snelste weg is. De routeplanner van de ANWB geeft daarnaast aan wat de actuele benzineprijzen zijn langs jouw route en waar je precies kunt tanken.

Wil je meer weten over verkeer of verkeersmaatregelen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee!